FAQ Call for Proposals PRINCE 2009

Update: 10 Nov 2009

Q: Could you let me know if the documents related to this Call, and above all the Guidelines
will be translated to French?

A: The original documents are available in English only.

Q: In what language the projects for the Prince 2009 Call should be submitted?

A: Applicants may submit the grant application form in any Community language. For practical
reasons we would like to ask applicants to submit the grant application form in English. If applicants
submit a grant application form in a Community language other than English, German or French, we
request that applicants provide a summary of the action programme in English or German or French
(working languages of the Communities).

Q: Do we need to translate some annexed documents such as our legal documents, act
establishing our organisation, activity report etc.?

A: As concerns the translation of Annex documents, we would like to ask you to provide a translation
to English, German or French. You may do the translation yourselves.

Q: Is there a maximum limit to the budget?
For LOT 2 - could the budget be 300.000 while the EC covering 200.000 i.e. the 66%?

A: The maximum of the total budget is not specified and is not binding.

Answer to question re. Lot 2: yes, the case described is eligible, because two conditions are met:
i.e. maximum grant per project 200K eur and maximum 80% of co-financing. (Article 3 of the
Guidelines).

Q: Are private sponsorships supporting the actions permitted?

A: The co-financing conditions are guided by the two following principles:
"The applications must include evidence that co-financing is available (secured) for the amount of
eligible costs not financed by the European Commission." (Article 3 of the Guidelines)
"The partners’ written commitment to co-finance the project” (Article 4.2 of the Guidelines)
The private sponsorship is not excluded in case the above conditions are met

Q: With the view to include more participants, could we charge fees to the participants for
their participation in seminars and workshops?

A: Fees are not excluded, if the main condition of the grant is met: "The proposed projects shall not
have the purpose or effect of producing a profit for the applicant.” (Article 4.1.2 of the Guidelines).
It can however not be an obstacle for reaching the maximum relevant audience.



Q:

Is audiovisual coverage permitted for LOT2? We are thinking to include audiovisual
coverage by national media (non-profit) as a means of publicity and communication and
without this being included in the budget.

Guidelines of the Call do not forbid including AV coverage as a measure helping publicizing the
action.

Question related to the presentation of the accounts of the company - private one.

In the Annex 3, the second page stating the FINANCIAL DOCUMENTS to be attached, it says:

- External audit report by an approved auditor certifying the accounts for the last 2 years for which
they have been closed and giving an assessment of the applicant's financial viability for the period
during which the action or work programme will be carried out.

Question is the following one:

Limited liability companies are not obliged to audit their accounts unless they have a turnover of
more than 1.000.000€ per year. Our company doesn’t go over this amount, so it's not obliged by
the law. As you can imagine, making an auditing exclusively for a grant application is something
very expensive for a medium/small company, so this condition would probably put us out of the
call for proposal.

l.
The Article 173(4) of the Implementing Rules is not applicable in your case, as the concerned
grant for an action does not exceed 500,000 EUR.

It therefore suffices to submit the other financial documents requested in Annex 3 of Guidelines to
the Call: Accounting documents: the latest official complete statement of accounts (including the
balance sheet, turnover, profit and loss account, investments and capital)

Il.
The audit certificate (called as well expenditure verification or certificates on the action's financial
statement) represents an eligible expenditure and it can be included in the budget of the action.
Please see Article 11.14.2 General Conditions of the Grant Agreement;

11.14.2 The eligible direct costs for the action are those ... In particular, the following direct costs
are eligible provided that they satisfy the criteria set out in the previous paragraph: ...

- costs arising directly from requirements imposed by the agreement (dissemination of information,
specific evaluation of the action, audits, translations, reproduction, etc.), including the costs of any
financial services (especially the cost of financial guarantees).

How long approximately should be the Detailed description of the action?

. The Guidelines of the Call do not prescribe any length for the Application Form. It is therefore up to

the applicant's deliberation to include all the necessary elements (incl. description of potential
partners and their involvement) against which the action will be evaluated.

: What if the beneficiary is not covered by the indemnity insurance policy and can not

provide the required document - copy of the professional indemnity insurance policy?

Organisations who are not able to provide a professional indemnity insurance policy as requested
in the section 4.2 of the Guidelines for Applicants may provide an appropriate statement from bank



instead.

. In Guidelines: "the remuneration of management persons of the applicant organisation and
/ or any partner(s) are not covered, i.e. the remuneration of the directors (as an example) or
persons holding similar positions must not appear in the budget".

If the director is, however, involved actively in the action implementation, how should be
paid in such case?

. Inline with the art. 4.1.3. of the Guidelines, the cost of any staff who is assigned to the project can
be included.

: Can Turkey be a partner for this project?

The eligibility criteria for applicants are set out in article 4.1.1. of the Guidelines. As concerns the
partners, please consult in particular the Article 4.1.1.(3) of the Guidelines: "Partner organisation

may come from the country that is not an EU member. In particular, the cooperation with partners
coming from the region of SEE is encouraged."

. Can we pay the accomodation and meal for participants in the planned event? If we have
participants from other countries, can we pay them travel costs, too?

The provisions concerning the financing of the action can be found in Article 1.3 and 11.14 of the
Draft Grant Agreement (Annex 6 to Guidelines).

: Concerning Annex 1 - involvement of third parties in the action (i.e. 2.3.1. and 2.3.2).

I. Are these documents needed for tasks assigned to parties outside the consortium or it
refers also to the tasks assigned to each partner of the consortium? In other words if all
tasks are going to be implemented by the members of the consortium (leader and
partners) is Annex | needed?

Il. Regarding for the annex 1 — 2.3.2. —is it allowed to reimburse the costs of third partners
by using lump sum or flat-rate financing (and what conditions are required if applicable).

The section 2.3.1 of the Annex 1 is related to subcontracting through a tender and is proceduraly
explained in the Article 4.1.1.(4) of the Guidelines.

Article 184 of the Implementing Rules to Financial regulation adds that "Where implementation of
the assisted actions requires the award of a procurement contract with a value of more than EUR
60 000, the authorising officer responsible may require beneficiaries to abide by special

rules..." ie. in addition to those referred to above.

The section 2.3.2 of the Annex 1 only refers to financial support to 3rd parties through beneficiary
and legal framework for this is given in the Article 120 of the Financial Regulation mentioned in the
footnote no.1.

Il.

Please note that Section 2.3.2 of the Annex | refers to financial support to be granted to third
parties (and not partners).

The costs to be incurred by the beneficiary together with its partners are to be detailed in the
budget proposed for the implementation of the action and it can take the form of lump sum or flat-
rate.



. Is there atemplate for the letter of commitment from a broadcaster to broadcast the
programme or its content is drafted by the applicant?

There is no binding template for written commitment from TV stations to broadcast the programs
produced.

: Concerning the implementation period of 15 months: is the obligatory broadcasting (Lot 1)
included in this period or can the broadcasting occur after this period of 15 months? It
should mean that the implementation period could be the period to produce the
programmes and not to broadcast them?

Article 4.1.2. of the Guidelines stipulates that "The project implementation period may not exceed
15 months from the date of signature of the agreement and may not extend beyond 30 November
2012, i.e. programmes must be broadcasted (Lot 1) ... between the date of signature of the grant
agreement and 30 November 2012, but the implementation period must not exceed 15 months."
The implementation period includes the broadcasting.

. Are eligible the costs (interests) of credit opened to a bank as pre-financing the action
before the final payment made by EC?

Article 3 of the Guidelines stipulates that "The balance must be financed from the applicant's or
partners' own resources, or from sources other than the European Community budget. The
applications must include evidence that co-financing is available (secured) for the amount of
eligible costs not financed by the European Commission."

The list of eligible costs as well as non-eligible costs during the implementation of the project is
provided in the Article 4.1.3 of the Guidelines.

. Article 3 of the Guidelines states "The applications must include evidence that co-financing
is available (secured) for the amount of eligible costs not financed by the European
Commission."

What kind of evidence do you have in mind?

: Together with submitting the Grant Application Form you should fill in the Section no.4 "Other
sources of external finance, excluding any Community grant”. You should also sign the
"Declaration by the applicant” (Section 5 of the Grant Application Form) proving that you do not fall
in any of the situations listed in the Article 4.1.1. of the Guidelines of the Call.

LOCATION

In the Guidelines it is mentioned cuntries from the SEE region can be included. But all of
them or only selected ones?

Is the combination of the action taking place in one or more EU member state/s AND in one
SEE country also acceptable?

I. The section "Location" in the article 4.1.2. of the Guidelines stipulates that
"Actions can take place in:

— one or more EU member state/s;

— one of the countries of SEE (and involving participants from EU Member States);



Q:

—or in one of the EU Member States (and involving participants from the region of SEE and EU
Member States)."

The number of enlargement countries involved is not explicitly limited. The action can thus include
one country, more or all countries of SEE.

Il. Yes. The Guidelines of the Call do not prohibit action taking place in one or more EU member
state/s AND in one SEE country.

In the indicative list of eligible applicants in section 4.1.1 of the Guidelines, private bodies
are not mentioned as eligible candidates. Could you kindly confirm our eligibility as a
prospective applicant? Is it mandatory that an organization of any of those types be
present either as a grant beneficiary or as a partner organization?

A: The list of the organisations that may apply is only indicative and not exhaustive; Applicants must

fulfil the eligibility criteria listed in Section 4.1.1. of the Guidelines: i.e.:

— be public or private bodies;

— be registered in one of the EU’s 27 Member States and provide evidence from their country of
registration certifying that the applicant is correctly established and registered;

— be directly responsible for the preparation and management of the action with their partners, not
acting as an intermediary.

: What does "Any guarantees granted by third parties” mentioned in section 2.1. of the Grant

Application Form (page 8) mean?

It is one of the possible elements to assess the financial viability of the applicant and thus to limit
the financial risks linked to the pre-financing payment. The purpose of such a guarantee is to
make a bank or a financial institution, third party or the other beneficiaries stand as irrevocable
collateral security for, or first-call guarantor of, the grant beneficiary’s obligations (through eg.
financial assurance agreement...)

This requirement does not apply to public bodies.

. Which documents the partners must provide (e.g. legal entities form, financial identification

form, letter of commitment)?

Whether the partners have to provide the letter of commitment, is there a format for such
letter? In the annex documents listed on the website there isn’'t any format of the letter of
commitment and the guidelines do not provide the list of documents that the partner must
provide. The list is exhaustive only for the Applicant?

The Guidelines do not require any obligatory documents from partners to be submitted together
with the application form. However, the partners shall be listed together with the description of
their tasks in the section "2.1 Description of the action" of the Grant Application Form. The
contracting authority reserves the right to ask the applicants to provide more details about any
partners during the evaluation phase of the Call for proposals.



